Tatil Bölgeleri

 
Arkeolojik buluntularla kanıtlanan Habesos adı, antik kentin en eski adıdır. Antik kent tarihte Antiphellos ismi ile anılmıştır. Karia ve Likya Bölgeleri arasındaki bağlantıyı sağlayan yolların kesişme noktasında bulunan Antiphellos, aynı zamanda bir ticaret limanıdır. Makedonya Kralı Büyük İskender'in, Anadolu seferi sırasında, Krallığın egemenliği altına girmiştir. İskender'in genç yaşta ölümünden sonra bölge, Seleukoslar ile Ptolemaioslar arasında el değiştirmiştir.

Antik kent, Roma Dönemi'nde önem kazanmış ve Bizans Dönemi'nde Piskoposluk merkezi olmuştur. Bu dönemde Arap akınlarına uğramış daha sonra Anadolu Selçuklu topraklarına katılarak Andifli adını almıştır. Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasını takiben Tekeoğulları Beyliği yönetimi ele geçirmiş ve Osmanlı Devleti ilçeyi Yıldırım Beyazıt zamanında topraklarına katmıştır.


Likya'nın önemli kentlerinden olan Kaş, ilçeyi çevreleyen Antik Döneme ait kentler ve tarihsel değerlerle doyumsuz kültür seyahatleri;
Akdeniz'in derinlerde yarattığı heyecanları doruklarda hissettiren sualtı dalışları;
Nehirlerde yapılan macera dolu 'kano turları', ekolojik uyumun keşfedildiği 'doğa yürüyüşleri';
Derin ve karanlık mağaralara teknik donanımlı mağara dalışları;
Yüksek dağlardan turkuaz renkli suların manzarasına süzülen 'yamaç paraşütü';
Akdeniz'de değerli taşları andıran adalar ile çevreye yapılacak 'Mavi Yolculuk ve tekne turları;
Damak tadınıza uygun deniz ürünleri ve dağlarda yetişen kokulu otlarla tatlandırılan yöresel yemeklerden oluşan mönüsü;
Yüzlerce yılın mirası, el sanatlarının çeşit ve güzelliği;

Kaş'ın bağlı olduğu Antalya ve ilçelerine ait turizm merkezleri ile tabiat, tarih ve kültür zenginliğini, alternatif turizm imkanları ve çevresinde yer alan turizm merkezlerinden oluşan renkli yelpazesi' ile düşsel bir mekandır.

 

Kaş’a büyük şehirlerden ulaşım konusunda pek çok alternatif var.

Havayolu ile:

Kaş Dalaman Havalimanına 140, Antalya havalimanına 200 km mesafededir.

Antalya Havalimanı için öncelikle belediye otobüsü ya da Havaş servisleri ile Antalya Otogarı’na gitmeniz gerekmektedir. Sonrasında ise buradan kalkan Midibüs veya minibüsler aracılığı ile yaklaşık 4 saatlik bir yolculukla Kaş’a varabilirsiniz.

Dalaman Havalimanı içinse yine Havaş servisleri ile Fethiye Otogarına gelmelisiniz. Ardından yine Minibüs ve Midibüsler aracılığı ile yaklaşık 2-2,5 saatlik bir yolculukla Kaş’a varabilirsiniz.


Her kesime hitap eden restoranları, lokantaları ve cafeleri bize çok alternatifli bir yelpaze sunuyor. Bir mekanda esas olan 3 şey vardır. Temizlik, güler yüz ve lezzet.

Akdeniz'in tipik mutfak yemekleri ünlüdür. Yörede, her mevsimde yetiştirilen taze tarım ürünleri, günlük olarak sunulmaktadır. Her türlü et yemekleri, deniz ürünleri ve balık çorbası meşhurdur.

Yörede Arıcılık ve Bagcılık gelişmiştir. Karakovan balı ve çam balı, pekmez alınabilecek ürünlerdir. Yörede bol yetişen keçiboynuzundan yapılan keçi boynuzu pekmezi yöreye özgüdür.

 

Yapmadan Dönme

- Çevredeki antik kentleri gezmeden,

- Tekne turu ile Üçağız Batık kenti görmeden,

- Yamaç paraşütü, su altı dalış yapmadan,

- El oyaları, 'Barak kilim' almadan,

- Karakovan Balı, keçi boynuzu pekmezi tatmadan,

- Cuma pazarına gitmeden,...      Dönmeyin.

Kaş'ta ta gece hayatı denince Kaş'ı diğer yerlerden ayrı tutmak gerekir. Zira, disko ve kulüp tarzı yerler arayan biriyseniz, doğru adreste olmadığınızı rahatlıkla belirtebiliriz. Ne mutlu ki Kaş'ta böyle bir şey yoktur. Neredeyse sabaha kadar süren gece hayatında , dinlemek istediğiniz müzik seçeneğine göre bir çok değişik seçenek bulunmaktadır. Dans etmek isteyenler için disko yok dedik ama dans etmek için bir çok mekan önerebiliriz. Eğer rock müzik dinlemek istiyorsanız, en eskisi meşhur Mavi Bar ve Red Point'dir.

Yaz boyunca Türkiye'nin tanıdığı isimleri, hatta dünyaca ünlü jazz müzisyenlerini Kaş'ta canlı olarak dinleyebilirsiniz. Eğer ben bir eski tüfeğim ve hala Pink Floyd'dan vazgeçmem derseniz, Hideaway doğru adres olacaktır.

Tüm bu seçeneklerin dışında içkinizi alıp, meydandaki duvarın üstünden bütün barları görebilir farklı müzikleri aynı anda dinleyerek kişisel barınızı oluşturup, keyifli sohbetlere dalabilirsiniz...

 İnceboğaz Plajı

Çukurbağ Yarımadası yolunun en dar noktasında bulunan ve Bucak Denizine bakan bu koyda su sıcaklığı diğer plajlara göre daha yüksek olup su durgun ve dingindir. Özellikle sonbahar ve ilkbahar da yüzmek için idealdir. Plajın Meis adası tarafına bakan kısmında ise su biraz daha hareketli ve serindir.
Büyük Çakıl Plajı

Plaja Kaş merkezden kalkan minibüsler ile ulaşmak mümkündür. Kayalıklarından çıkan tatlı su kaynağıyla meşhurdur. Bu nedenle deniz suyu az tuzlu ve serindir. Yan yana sıralanmış 3-4 adet işletme makul fiyatlarıyla bütün gününüzü burada geçirmenize olanak verir. Hatta akşam yemeği için de tercih edilebilir.
 


Saklı Kent Kanyon
Simena
Batık Şehir
Korsan Mağarası
Myra Antik Kenti
Andriake (Çayağzı)
Gökkaya Koyu
Karalos Koyu
Salyangoz Koyu
Noel Baba Klisesi
Aperlai
Theimussa (Üçağız)

İster Üçağız’da konaklayın,ister Simena’da Kekova’mızda geceler her zaman sessiz,sakin ve huzur dolu geçer..Tabi bu demek değildirki coşup eğlenemiyeceksiniz…Geceyi nasıl mutlu geçirecekseniz onu yapın.

Dilerseniz konakladığınız pansiyonunuzda derin bir uyku çekip tüm yorgunluğunuzu atın üzerinizden,dilerseniz denizin şıpırtıları eşliğiyle denizi seyredip bambaşka duygularla huzura ulaşın,dilersenizde disco ve barlarımızda gönlünüzce coşup eğlenin.


Kekova'da Ne Yenir, Ne İçilir

Kara Yolu ile Ulaşım:

Tatil için karayolunu tercih ettiyseniz Kekova’ya ulaşmak için şu yolları kullanabilirsiniz:
Eğer kendi özel aracınız ile seyahat ediyor ve Antalya üzerinden Kekovaya istikamet edicekseniz, Batı Antalya yani Kemere çıkan anayoldan hiçbir yere sapmadan direkt olarak Demre ilçesine geliceksiniz ve yine aynı ana yol üzerinden Demre’nin Kaş yönü çıkışından ilerleyip Sanayii sitesini gectikten 3 km sonra Kekova levhasını göreceksiniz ve oradan sola sapıp 18 km boyunca deniz kıyısına ininceye kadar devam edeceksiniz. İzmir – Muğla üzerinden geliyor iseniz Fethiye’ye ulaştıktan sonra Fethiye – Kaş yolunu kullanarak Kaşa varıcaksınız ve Kaş – Demre istikametinde yolunuza devam ederken 16. km’sinde Kekova levhasını gördüğünüz kavşaktan sağa sapıp yine deniz kıyısına ininceye dek 19 km gidiceksiniz.

KEKOVA

Akdenizin incisi Antalya, Antalya’nın incisi ise Kekova’dır. Hiçbir tatil beldesine benzemeyen büyülü havası, eşsiz doğal ve tarihi güzellikleri, canayakın insanı, bozulmamış doğası ve şirin yapılaşması ile Kekova dillere destan tatillerin yaşandığı, gelenin bir daha vazgeçemediği tatil mekanıdır. Kekova’yı tanımaya, Kekova hakkında detaylı bilgi sahibi olmaya hazır mısınız..?

TEIMIUSSA

Teimiussa antik yerleşimi Kaş’ın güney doğusunda 34 km uzaklıkta küçük bir sahil köyü olan Üçağız köyündedir. Kaş Antalya yolunun 18.km’sindeki Kekova yol ayrımından güneye inen düzgün yolla yada Demre yönünden gelindiğinde Sura antik kentini geçtikten sonra Batıya ayrılan Çevreli köyü üzerinden Üçağız’a ulaşılır.

Teimiussa’nın küçük bir köy yerleşimi olduğunu okunan bir yazıttan bilmekteyiz; yerleşim Üçağız’ın yakın doğusunda bulunur. Yerleşimdeki lahit yazıtlarında mezar sahiplerinin Myra ve Kyeanai vatandaşı olduğu yazılıdır. Yerleşimde diğer Likya kentlerinde bulunan benzeri yapılar topluluğuna rastlanmaz.


Bölgeye adını veren Kekova, bölge içinde yer alan en büyük adadır. Kekova adası, Anadolu yakasına yapışık bir boğaz oluşturarak uzanır. Anadolu yakasında ise girintiler, çıkıntılar,koylar denize gömülmüş eski kent surları, kale kalıntıları bulunur. Iç Ada, Toprak Adası, Aşırlı Ada ve Kişnali Ada önemli diğer adalardır. Kıyıya paralel uzanan Sıcak Yarımadası ve Kekova Adası bir iç deniz niteliği taşıyan Ölüdeniz’i oluşturur. Kekova Adası aynı zamanda akdenizdeki Türkiye’ye ait olan en büyük ada konumundadır.

Bölgedeki yükseklikler kuzeye doğru uzanmaktadır. Kıyıdan itibaren hemen yükselmeye başlayan eğimli araziler, dar düzlüklerden sonra dik yamaçlarla aniden yükselerek 550 m’yi aşan dağlara dönüşmektedir. Kıyılar girintili çıkıntılı koylardan meydana gelen bir topografya göstermektedir. Kara ulaşım imkanlarının kısıtlı olduğu bölge kıyılarına denizden ulaşım teknelerle sağlanmaktadır. Jeolojik yapıda ise miaesen, kireç taşları ile kaplı alanlar vardır.


Gezip Görülecek Yerler    

Barlar & Gece Hayatı


Patara'da Ne Yenir, Ne İçilir

Patara'ya Ulaşım

Hava Durumu ve İklim

Patara Hakkında


Tarihte Patara

 
Doğu likya yürüyüs yollarinin merkezi olan cirali'dan hergün başka bir parkur da yürüyerek ya kayip şehri keşfede bilir yada ıssiz küçük koylarda denize girebilirsiniz.

Portakal ve çam ağaçları içinde tamamen doğal yiyeceklerle kahvaltınızı yapabilirsiniz.

Ayrica günlük bir araç kiralayarak yakin çevrenizdeki Phaselis - Arykanda - Myra yada batik sehir kekovaya gidebilirsiniz. Eğer adrenalin istiyorsaniz Bir jeep ile dağ yollarin dan yaylalara safari yapabilirsiniz..
Çıralı Aktiviteler

Yanartaş ( khimaira ) 'yı görebilirsiniz, bunun için neredeyse birçok insanın çıkabileceği diklikte 30-40 dakika bir yürüyüş yapmanız gerekmekte, yolun solunda 1. resimde gördüğünüz manzara ile karşılacak ve oldukça şaşıracaksınız.

Barlar & Gece Hayatı


Çıralı 'da Neler Yenir

Olimpos sahilinde ve Çirali yerlesim merkezinde sahil lokantalari, çardaklar, bahçeli fast-food türü cafeler hizmet veriyor.

Çıralı Restoranlarında harika deniz ürünleri, salatalık, güveçte kalamar yahnisi, et çesitleri, zeytinyağlilar, gözlemeler, kebaplar, pizza çeşitlerini afiyetle yiyebilirsiniz.

Tüm yemekler halkın kendi yetiştirdiği bitkilerden veya Kumluca'da kurulan renkli köy pazarindaki yöresel ürünlerden hazirlaniyor.

Özel araçla

Antalya'dan Kumluca-Kaş istikametine doğru Tekirova dan sonra Çıralı 7 km tabelasindan sola dönün. Virajlı ve manzaralı bir yoldan, çam ağaçları arasında 7 km yolculuğunuzu tamamlayınca çıralı sahilini, saklı cennet çıralı'yı göreceksiniz. Çıralı Pansiyonlarını yön gösteren tabeladan bulabilirsiniz.

Otobüs ile

Antalya otogarından Kumluca-Kaş istikametine giden Çiçek tur veya Antalya tur otobüslerine binip Çirali yol kavsaginda inebilirsiniz. Orada Çirali Dolmuşlarına binerek Çıralı' ya gelebilirsiniz.

Uçak ile

Antalya hava alanından antalya otogarana geliniz buradan Çiçek tur veya Antalya tur otobüsleriyle Çıralı'ya gelebilirsiniz. Çıralı Pansiyon ve Otellerinin bazıları müşterilerini hava limanından karşılıyorbu hizmet için işletme personellerine bilgi vermeniz gerekmektedir.

Çıralı bölgesi akdeniz iklimine sahiptir. Yazları yağmur oldukça nadir yağar, hava genellikle açık, berrak ve güneşlidir.

Deniz suyu nisan ayı sonuna doğru ısınır ve kasım ayına kadar denize girilebilir.

Antalya Kemer'e bağli ÇIRALI beldesi, "Güneşi, denizi ve doğa güzelliklerinin" yanı sıra tarihi zenginlikleriyle insanlarin ilgisini çekmektedir. Güney ucunda Olympos antik kenti, kuzey batisinda Yanartas (Chimera) bulunmaktadır.

Akdeniz' in en temiz yerlerinden birisi olan Çıralı sahili 3,2 km uzunlığundadır. Genişliği ise 50-100 metre arasında değişmektedir. Kumsal denizden itibaren yumusak bir egimle yükselmektedir.

Her iki ucunda kayaliklarla sinirlanmistir. Genel olarak ince taneli yüksek kaliteli kum yapisina sahiptir. Güney ucunda antik Olimpos kentinin içinden geçerek gelen dere denize denizle birleşir.

 
Antalya-Finike yolundan Olympos'a gitmek için Ulupınar'dan harabe levhasının olduğu yola sapmak gerekir. Dar fakat nefis güzellikteki yol bizi Olympos'un sahiline kadar indirir. Harabeye ulaşmak için çayı geçip geniş kumsalda biraz yürüdükten sonra Olympos'un içinden geçen çay kenarına ulaşılır. Çay'ın yanından giden patika yol bizi harabenin içine götürecektir. Olympos Hellenistik Devir'de kurulmuştur. Varlığını M.Ö. II. yüzyılda bastırdığı Lykia birlik sikkelerinden anlıyoruz. M.Ö. 100'de birliğin önde gelen ve üç oy hakkına sahip altı şehrinden birisi olmuştur. M.Ö. I. yüzyılda Olympos'a korsanlar dadanmış, şehir korsanların yerleştiği bir yer haline gelmiştir. M.Ö. 78'de Roma komutanı Servilius Isaurieus Olympos'u korsanlardan temizleyerek şehri Roma topraklarına katmış, Roma dönemi sırasında hemen yakınındaki tabii gazların yandığı Çıralı'daki Demirci tanrı Hephaistos kültü ile büyük bir ün sahibi olmuştur.


St Nicolaus (Noel Baba) ve Kilisesi:
Patara doğumlu St.Nicolaus M.S. 4.yy. ortasında yaşamıştır.Yardımseverliği ve mucizeler yaratarak hastaları iyileştirmesi ile ünlenmiştir.Başlangıçta sade bir rahip iken bu ünü nedeniyle aziz ilan edilmiştir. Kilisesi de bir hac merkezine dönüşmüştür.Bugünkü kilisenin ana öğesini M.S.5 yy.'a ait kilise yapısı oluşturur.

Kilisede bulunan lahitlerden hangisinin St.Nicolaus'a ait olduğu tartışmalıdır.St. Nicolaus'un ölüm günü olan 6 Aralıkta her yıl Noel Baba Kilisesi'nde "Noel Baba ve Dünya Barışına Çağrı" etkinlikleri düzenlenir.

Barlar & Gece Hayatı


Demre mutfağının en güzel yemeklerin öne çıkan sirsinda Zeytinyağlılar, taze otlar ve salatalardır.

Demre’de mevsiminin en taze balıklarını ve deniz ürünlerini tadabilirsiniz

Seçtikleriniz arasında özel havuzlarda yetiştirilen mavi yengeç olasına dikkat edin.

Demre-Çayağızı mevkii, çeşitli kafe ve çay bahçeleriyle yorgunluk atılıp dinlenenlerin tercih ettiği bir sahil bandı. St. Nikolaus Kilisesi çevresi, turist gruplarına yemek sunabilen restoranlarla çevrili, Simena'ya gidenler için sahil boyu da restoranların yoğun olduğu yerler. Ayran ve gözlemecilere her yerde olduğu gibi burada da adım başı rastlanıyor. Seracılığın gelişme gösterdiği bölgenin ortak özelliği; turfanda sebze ve meyvelerin yıl boyu bulunabilmesi. Hemen her yerde Finike'den getirilen portakalları yiyebilir ve portakal suyundan içebilirsiniz.

Alt Kategoriler