Günümüzden yaklaşık 3000 yıl önceki Likya Uygarlığı’nın yaşadığı ve sayısız kentler kurulmuş olan Antalya ile Fethiye arasındaki topraklarda bulunan beldemizde bu döneme ait şehir kalıntısı veya yerleşim görülmemektedir.

Kalkan’ın bundan 150 – 200 sene önce yakınında bulunan Meis isimli Yunan adasından gelen tüccarlar tarafından kurulduğuna inanılır. Tarih boyunca güvenilir bir liman olması sebebiyle Elmalı-Gömbe-Bezirgan yörelerinden gelen tarım ve orman ürünlerinin pazarlandığı ve yüklendiği bir liman olarak önemini korumuştur. Limana gelen mallar develer ile iç kesimlere (Elmalı, Xantos) taşınırdı. Kalkan deniz yolu ile gelen gemiler kömür, ipek, zeytinyağı, şarap, pamuk, hububat, susam, un,üzüm gibi ürünlerin ticaretinin yapıldığı bir liman’dı.


1942 yılı mübadele döneminde o günün yerli halkının Kalkan’dan ayrılmasıyla nüfusu eksilen Kalkan, çevre köylerden gelen yeni sakinleriyle tekrar canlanmış ve 1970'li yıllardan sonra Antalya karayolunun açılmasıyla deniz ticareti zayıflayarak hemen hemen yok olma noktasına gelmiştir. Turizmin gelişmesi ve yabancı uyruklu kişilerin beldemizi ziyarete gelmeye ve bir kısmının burada yaşamaya başlamasıyla birlikte, değişik yan sektörler ve iş kolları oluşmuş ve çevre yerleşimlere bağımlılık azalmıştır.

Beldemiz, 1920'li yıllara kadar Kalamaki adıyla anılan eski bir Rum balıkçı köyüdür. O zamandan geriye kalan köyün kilisesi bugün cami olarak kullanılmaktadır. Kalkan’ın sırtını yasladığı dağlara doğru yayılan kentin eski dokusunun bulunduğu bölüm, koruma altında bir bölge olup, ‘Köyiçi’ olarak adlandırılır.Beldemizin batı bölgesinde Kalamar, doğusunda Kömürlük ve Kışla, kuzeyinde ise Kızıltaş Mevkii yer almaktadır.

20 yüzyılın başında Kalkan boyut olarak büyümeye başladı. 1915 yılındaki bir rapora göre kentte o tarihte 17 lokanta, 1 Çilingir, ve terzi dükkanları var idi. 1928 yılında ilk yerel seçim ve 1937 yılında İlkokul inşa edildi. 1.Dünya Savaşından sonra Türk İstiklal Savaşı esnasında Türk ve Rum halkları için Yunanistan ile yapılan mübadele anlaşması çerçevesinde 1921 da Kalkanda yaşayan Rumlar Yunanistan a göçtüler. Tüm değişimlere rağmen geleneksel yaşam tüm çevrede devam etmektedir. Bölgenin halkı güzel vadideki Bezirgan adlı dağ köyünde yaz aylarını geçirip, kış aylarında da deniz kenarı Kalkana inmektedirler.

Ayrıca günümüzden yaklaşık 2500 yıl önce yaşamış olan ünlü tarihçi Herodot’un Kalkan’dan “Dünyada yıldızlara en yakın yer” olarak bahsettiği söylenmektedir.